• 2014 Dobbeplas

  Hetty Arens

  manden van wilgentenen

  LEES MEER

 • 2014 Croesinckplein

  Niels Lakens

  De kat van Palenstein

  LEES MEER

 • 2014 Spartastraat

  Maarten Fleuren en Kees Reijnen

  De Pelgrim

  LEES MEER

 • 2014 Warande

  Marian Meerbeek

  Waterbollen

  LEES MEER

 • 2014 Nederlandlaan/ Overwest

  Paul Segers

  ZFU-05

  LEES MEER

 • 2014 J.L. van Rijweg

  Richard van der Koppel

  Melite

  LEES MEER

 • 2014 Museumtuin

  Karin ter Waarbeek

  InstallatieSTOELEN

  LEES MEER

 • 2014 Wilhelminapark

  Pedro Marzorati

  Where the tides ebb and flow

  Lees meer

Previous FrameNext Frame
2014 J.L. van Rijweg

Richard van der Koppel – Melite

De grote inspiratiebron van Richard van der Koppel is het menselijk lichaam. Ook bijzondere verhalen, zoals de Metamorfosen van Ovidius, bieden de kunstenaar inspiratie. Het verlangen naar harmonie en schoonheid is een rode draad door zijn oeuvre. De Metamorfosen boden ook de inspiratie voor het werk Melite. “Hier komen bijzondere wezens zoals waternimfen, boomnimfen en bronnimfen in voor”, vertelt de kunstenaar. “Het zijn bijzondere wezens, vaak prachtige vrouwen, die innig in- en met de natuur leven en zich op zeldzame momenten laten zien. Dit werk is gebaseerd op het verhaal van de waternimf Najade. Ze is een onbereikbare schoonheid. Je kunt naar haar kijken, maar niet bij haar komen. Ze is als water in je handen. Daarom gaf ik haar weer op het moment dat ze het water induikt en van vorm verandert.”
“Het beeld past goed in zijn omgeving. Er is veel water in Zoetermeer en het horizontale deel van het beeld is een bloemvorm die verwijst naar het logo van de stad. Hier zijn drie gele plompen in verwerkt, die vroeger ook wel Meerbloemen werden genoemd. Ik hoop dat mensen via het werk eve uit hun dagelijkse sleur gehaald worden en verrast zijn door het drijvende beeld. Even weg uit de werkelijkheid naar een andere, rustigere wereld.“

Over de kunstenaar
Toen Richard van der Koppel 25 was, startte hij aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving. Hij studeerde af in de richting Beeldhouwen/Monumentaal. Inmiddels heeft Van der Koppel geëxposeerd op meer dan vijftig verschillende plekken waaronder galeries, beeldentuinen en kunstbeurzen in binnen- en buitenland. Ook maakte hij werk in opdracht voor gemeenten, bedrijven, organisaties en particulieren.