• 2014 Dobbeplas

  Hetty Arens

  manden van wilgentenen

  LEES MEER

 • 2014 Croesinckplein

  Niels Lakens

  De kat van Palenstein

  LEES MEER

 • 2014 Spartastraat

  Maarten Fleuren en Kees Reijnen

  De Pelgrim

  LEES MEER

 • 2014 Warande

  Marian Meerbeek

  Waterbollen

  LEES MEER

 • 2014 Nederlandlaan/ Overwest

  Paul Segers

  ZFU-05

  LEES MEER

 • 2014 J.L. van Rijweg

  Richard van der Koppel

  Melite

  LEES MEER

 • 2014 Museumtuin

  Karin ter Waarbeek

  InstallatieSTOELEN

  LEES MEER

 • 2014 Wilhelminapark

  Pedro Marzorati

  Where the tides ebb and flow

  Lees meer

Previous FrameNext Frame
2014 Overwest

Paul Segers – ZFU-05

Het object ZFU-05 van kunstenaar Paul Segers heeft een haast buitenaards uiterlijk. Het zal de beschouwer waarschijnlijk doen denken aan de in de volksmond genoemde ‘ufo’, het ovale object dat je tegenkomt wanneer je vanuit Centrum West het Stadshart binnenkomt. ZFU-05 werd oorspronkelijk gemaakt voor de kunstmanifestatie ‘5x kunst + Zuidwaterlinie’ in ’s-Hertogenbosch. De manifestatie bestond uit een verzameling van projecten die allen verband houden met de thematiek van de zuidelijke waterlinie en bijbehorende vestingwerken. “Ik plaatste mijn werk op een plek die een onderdeel was van de waterpartijen rondom Den Bosch”, vertelt de kunstenaar. “De afgeschermde bebouwing in het gebied kreeg de uiterlijke kenmerken van een fort, compleet met torens en walgracht. De ZFU-05 wordt actief wanneer het gebied onder water staat. Het bestaat uit een vlot, landingsbaan, controlekamer en communicatiemateriaal.”
Het werkproces van Segers begint met het maken van schetsen. “Ik maak geen bouwtekeningen. In de werkplaats worden de beslissingen genomen op het gebied van formaten, hoeken, kleuren en materialen. Het werk hoeft niet altijd in zijn omgeving te passen. Op een nieuwe locatie krijgt niet het werk, maar juist de omgeving soms een andere betekenis.”

Over de kunstenaar
Paul Segers volgde opleidingen aan de kunstacademie St. Joost in Breda en het Dutch Art Institute in Enschede. De kunstenaar heeft veel ervaring met het maken en exposeren van kunst in de openbare ruimte. “Het is voor mij soms moeilijk om ‘kleine’ objecten te maken. In de openbare ruimte heeft mijn werk ook concurrentie van de omgeving. Soms zijn de relatief grote objecten dan juist weer te klein.”