• 2014 Dobbeplas

  Hetty Arens

  manden van wilgentenen

  LEES MEER

 • 2014 Croesinckplein

  Niels Lakens

  De kat van Palenstein

  LEES MEER

 • 2014 Spartastraat

  Maarten Fleuren en Kees Reijnen

  De Pelgrim

  LEES MEER

 • 2014 Warande

  Marian Meerbeek

  Waterbollen

  LEES MEER

 • 2014 Nederlandlaan/ Overwest

  Paul Segers

  ZFU-05

  LEES MEER

 • 2014 J.L. van Rijweg

  Richard van der Koppel

  Melite

  LEES MEER

 • 2014 Museumtuin

  Karin ter Waarbeek

  InstallatieSTOELEN

  LEES MEER

 • 2014 Wilhelminapark

  Pedro Marzorati

  Where the tides ebb and flow

  Lees meer

Previous FrameNext Frame
2014 Croesinckplein

Niels Lakens – de kat van Palenstein

De kunstenaar Niels Lakens presenteert in de wijk Palenstein geen kant-en-klaar kunstwerk. Zijn ‘Kat van Palenstein’ wordt stukje bij beetje door de kunstenaar en bewoners uit de wijk gemaakt. Het enorme ‘tijgervel’ wordt uitgevouwen tussen de flats, waar de bewoners het beschilderen. Hierna wordt het beeld opgevouwen en te water gelaten. De bewoners hebben vanuit hun woningen goed zicht op de werkzaamheden en de vorderingen. De beschildering kan door het opvouwbare en ontvouwbare karakter van het kunstwerk ieder jaar worden aangepast. Zo kan dit huiselijke symbool zich samen met de wijk ontwikkelen. Ook aan het beeld zelf kunnen aanpassingen worden gedaan. Zo blijft het kunstwerk zich vernieuwen, net als de wijk. “Ik hoop dat zoveel mogelijk buurtbewoners de ‘Kat van Palenstein’ verwelkomen in de wijk en mee willen werken aan het object”, aldus Niels Lakens.
“Vanuit mijn ervaring in het onderwijs vind ik het leuk om bewoners, en dan vooral jongeren, te betrekken bij kunstprojecten. Voor hen is het meewerken aan een object of expositie een goede ervaring. Zij zijn trots wanneer ze het werk waaraan is bijgedragen aan mensen kunnen laten zien.”

Over de kunstenaar
Niels Lakens volgde een opleiding aan de kunstacademie en gaf daarnaast lange tijd les. De veelzijdige kunstenaar startte een schilderscollectief en was actief binnen de meubel- en interieurvormgeving. Lakens heeft bovendien veel ervaring met (participatie-)projecten in de openbare ruimte.