• 2014 Dobbeplas

  Hetty Arens

  manden van wilgentenen

  LEES MEER

 • 2014 Croesinckplein

  Niels Lakens

  De kat van Palenstein

  LEES MEER

 • 2014 Spartastraat

  Maarten Fleuren en Kees Reijnen

  De Pelgrim

  LEES MEER

 • 2014 Warande

  Marian Meerbeek

  Waterbollen

  LEES MEER

 • 2014 Nederlandlaan/ Overwest

  Paul Segers

  ZFU-05

  LEES MEER

 • 2014 J.L. van Rijweg

  Richard van der Koppel

  Melite

  LEES MEER

 • 2014 Museumtuin

  Karin ter Waarbeek

  InstallatieSTOELEN

  LEES MEER

 • 2014 Wilhelminapark

  Pedro Marzorati

  Where the tides ebb and flow

  Lees meer

Previous FrameNext Frame
2014 Warande

Marian Meerbeek – waterbollen

De Waterbollen van Marian Meerbeek zijn bedoeld om de bezoeker van de locatie een gevoel van ontspanning en rust te geven. “Ik ben op zoek gegaan naar de geschiedenis van de plek in relatie tot het thema”, aldus Meerbeek.“De naam Warande is een afgeleide betekenis van ‘Lusthof’, een plek voor plezierig tijdverdrijf, rust en spelen. Het is precies waar de locatie nu ook voor wordt gebruikt.” De kunstenaar wil de nadruk leggen op het speelse karakter van de plek. “Zo kwam ik op het idee voor de Waterbollen, een installatie met kleurige bollen, dobberend op het water. Als de fontein aan staat, bewegen ze mee op het water. Dit levert een kleurrijk, vrolijk schouwspel op.”
De bollen worden met mond geblazen door een kleine, ambachtelijke glasblazerij en zijn dus allemaal verschillend. Zij worden gemaakt uit hergebruikt, omgesmolten restglas. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om de gebouwen te verwarmen.

Over de kunstenaar
In 1991 studeerde Marian Meerbeek af aan de Willem de Kooning Academie. Door de jaren heen exposeerde zij op diverse locaties in binnen- en buitenland. “De rode draad in mijn werk wordt gevormd door de elementen aarde, water, lucht en vuur. In mijn werk ga ik op zoek naar de geschiedenis van een plek en probeer ik een herinnering te reconstrueren door middel van sporen zoals resten, schaduwen en beeldfragmenten. Op deze manier ontstaat een verhaal uit overblijfselen van gebeurtenissen uit het verleden.”