• 2014 Dobbeplas

  Hetty Arens

  manden van wilgentenen

  LEES MEER

 • 2014 Croesinckplein

  Niels Lakens

  De kat van Palenstein

  LEES MEER

 • 2014 Spartastraat

  Maarten Fleuren en Kees Reijnen

  De Pelgrim

  LEES MEER

 • 2014 Warande

  Marian Meerbeek

  Waterbollen

  LEES MEER

 • 2014 Nederlandlaan/ Overwest

  Paul Segers

  ZFU-05

  LEES MEER

 • 2014 J.L. van Rijweg

  Richard van der Koppel

  Melite

  LEES MEER

 • 2014 Museumtuin

  Karin ter Waarbeek

  InstallatieSTOELEN

  LEES MEER

 • 2014 Wilhelminapark

  Pedro Marzorati

  Where the tides ebb and flow

  Lees meer

Previous FrameNext Frame
2014 Spartastraat

Maarten Fleuren en Kees Reijnen – de Pelgrim

De kunstenaars Maarten Fleuren en Kees Reijnen werken voornamelijk conceptueel. Zij maken beelden bij invallen en gedachten. De gezamenlijke inspiratiebronnen komen uit het dagelijkse leven, de literatuur en de wereld om hen heen. De kunstenaars zien ‘De pelgrim’ als metafoor. “In het water drijft een grote overmaatse pallet. Daarop staat een grote houten krat voorzien van brandstempels met richting en reisdoel. Opzij uit dit krat, vanuit een mooi patrijspoortje en verbannen uit de Ark maar vol overlevingsdrang, steekt een eigenwijze wilg zijn kroon naar buiten, zijn wortels in het water.”

“Door al wat leeft wordt veel gereisd op deze wereld. Over land, door de lucht en via het water. Door vogels, zaden en mensen. Met en zonder doel. Op plaatsen van aankomst hangt niet altijd een welkomstvlag uit. De titel van het beeld geeft richting aan een interpretatiemogelijkheid. Wie of Wat is een pelgrim, passant met reisdoel. Waarheen leidt de tocht? En waarom?” “Zoetermeer bestaat voor een groot deel uit nieuwbouw. Daarin wonen mensen die veelal van elders zijn gekomen en hier nu wortel moeten schieten. Wie blijft en wie is op doorreis?”

Over de kunstenaars
Maarten Fleuren en Kees Reijnen studeerden beide aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Sinds 2004 werken zij, na een geslaagde gezamenlijke expositie in Tilburg, regelmatig samen. “We bleken ongeveer even oud te zijn met overeenkomstige inzichten en beschouwingen inzake het dagelijks ‘ondermaanse menselijke geploeter’. Na deze expositie besloten we om in voorkomende gevallen samen te werken om de wereld te belichten en te verluchten.”