Home /ARCHIEF /De Wilgen Express 2010

De Wilgen Express 2010

Ludy Feyen, beeldend buitenkunstenaar, heeft  in 2010 de  ‘Wilgen Express’ gerealiseerd. Zij heeft een groene levende wilgentrein gebouwd op de grens van de speelweide in het Westerpark. Aan dit project konden bewoners, bestuurders, ondernemers, scholieren en iedereen die zin had meebouwen.

Voorjaar 2010 hebben Ludy en Marijke en vrijwilligers van de Knotploeg Meer en Woude, wilgen geknot en de takken in bruikbare slieten gezaagd. De slieten werden hierna met hulp van de gemeente naar het Westerpark vervoerd. Vrijdag 19 maart werden de slieten in de grond geplant. Vanaf dat moment tot en met de week van 24 tot en met 30 mei hebben de kunstenaars workshops gegeven om de ‘wagons’ van de Wilgen Express te vlechten en op te bouwen.

Ludy Feyen: “Het begon eigenlijk met de wilgen en een weiland vol takken die ik samen met  Marijke Wijgerinck ging ordenen, nadat een knotploeg ze voor ons project had gesnoeid. Dit weiland bevond zich op een bizarre plek aan de rand van Zoetermeer: ingeklemd tussen spoorwegen en industriegebied, de boerderij die erbij hoorde zou weldra ook niet meer bestaan. Ik vond het exemplarisch voor Zoetermeer, een stad in beweging, op weg naar een bestemming waarvan niemand weet waar die ligt en hoe die eruit ziet. Vanuit dit gevoel gingen we ons oriënteren op een plek en invulling ervan in het Westerpark. In dit fraaie landschapspark werden de grenzen gemarkeerd door opnieuw in de verte bewegende treinstellen van de Randstad Rail. Hier moesten we iets mee, de verbinding van treinwagons in natuur-uitvoering werd gelegd. De  Wilgen Express was een feit. Enthousiaste bouwers en deelnemers gaven de trein in twee maanden tijd gestalte. Helaas niet helemaal afgebouwd was de trein na de Dag van het Park plotseling vertrokken. Wat eigenlijk wel te verwachten valt bij een trein. De beweging was ingezet, we konden een nieuwe fase in.

In 2011 maakten we ons op voor ‘Het Vertrek’, een vervolgproject in het Westerpark. Uit “Het Vertrek” werd de Combine geboren die daadwerkelijk naar de eerste jaarring vertrok en zo een nieuw begin symboliseerde.

[nggallery id=4]