Ludy Feyen - Combine

JAARRINGEN 2011 | LUDY FEYEN

Foto: Andor Kranenburg

Als beeldend buiten kunstenaar is Ludy Feyen dikwijls in weer en wind bezig haar beelden te vormen. In de loop der jaren heeft zij ontdekt wat er mogelijk is met wilgenhout. Zij is gaan houden van de geur, de spanning en de buigkracht van de wilg die zij gebuikt om haar verhaal mee te vertellen. Dit verhaal gaat over de diepe band met de aarde die zij ervaart en over onze afkomst en verwantschap met alle vormen van leven.

Zo komt zij op structuren uit die op zich zelf staan, beeld zijn, vrij laten, een verhaal vertellen, verwonderen en verbinden.

De Combine is een rijdend kunstproject in de vorm van een reuzen trilobiet, Ludy Feyen is hiermee een samenwerking aangegaan met boer Wim van Rijn. Op de boerenwagen vormt de structuur van de trilobiet het onderkomen van een wintertuin, met daarin daglicht afkomstig uit met water gevulde petflessen. De lichtbron maakt ook de fotografie van Andor Kranenburg zichtbaar. Een soundscape van Huib Folmer maakt de zintuigenreis compleet. Bezoekers konden tijdens de manifestatie Jaarringen Zoetermeer in de wagen bollen planten.

De combine, van oorsprong een machine die wordt gebruikt in de landbouw, maar voor Jaarringen ingezet als educatief element! De Combine wil mensen uit de stad nieuwsgierig maken naar de afkomst van hun voedsel. In en rondom de Combine zul je meer te weten komen over het cyclische proces van de seizoenen, waarbij zonlicht en het ritme van de natuur de basis vormen van ons voedsel en ons levensritme.

Via interactieve elementen leer je meer over dit proces. Op het buitengedeelte kun je bollen planten in de aarde, die in het voorjaar uit zullen komen. Er kan gegeten worden van wintergroenten zoals veldsla, spinazie en winterpostelein. In de Combine kun je ruiken aan aarde om zo nog dichterbij de oorsprong van je voedsel te kunnen komen. Er zijn lichtgaatjes waardoor foto’s bekeken kunnen worden. Bovendien worden er in een aantal kolommen draaimechanieken aangebracht waarmee bezoekers klanken en geluiden kunnen produceren: De machinekamer van de Combine als soundscape uit het binnenste van de aarde.

Als mensen komen we voort uit de aarde en zijn we onderdeel van de natuur. De wijze waarop en waar ons voedsel tot stand komt doet veel voor onze gezondheid en de aarde. Wim van Rijn, Boerderij Het Geertje


Routekaart Combine 2011.

Reisschema:
16 november vanaf 16.00 uur staat de Combine bij Intratuin Zoetermeer voor een bezoek aan de Ladies Night
Maandag 21 november van 10.00 – 16.00: Van Geerweg naar Winkelcentrum Meerzicht
Dinsdag 22 november van 10.00 – 16.00: Van Meerweg, via Winkelcentrum Meerzicht naar Stadsboerderij Het Buitenbeest aan de Voorweg
Woensdag 23 november van 10.00 – 16.00: Stadsboerderij Het Buitenbeest aan de Voorweg
Donderdag 24 november van 10.00 – 16.00: Van de Voorweg naar Wijkpost Centrum (Bijdorplaan) terug naar Meerweg
Vrijdag 25 november van 10.00 – 16.00: Van Meerweg, naar de Jaarring 2011, locatie Nicolaasplein. Hier blijft de Combine tot maandag 28 november staan.

foto: Andor Kranenburg