Columns 2014

2014

Ringetje van een jaar 25/01/14 januari25ringetjevaneenjaarHet is winter, maar het oogt als herfst met vleugjes voorjaar. Ik fiets door Zoetermeer om leerlingen van groep 5 kennis te laten maken met erfgoed. De leerlingen brengen zelf een voorwerp mee dat voor hen waardevol is. Daarover vertellen ze. Ik heb al veel ontroerende verhalen gehoord bij op het oog eenvoudige voorwerpen als knuffels, haaientanden, stenen, maar ook voetballen, bekers, en medailles worden meegebracht. Vanmorgen bracht een leerling een ringetje mee. Toen ze aan de beurt was om haar verhaal te vertellen hield ze het ringetje in de lucht. ’Ik heb hem van mijn moeder gekregen. Al heel lang geleden. Al wel een jaar. En ik heb er al veel avonturen mee beleefd’. Ik vroeg haar om er een te vertellen. Ik zag meteen voor me hoe de ring geluk had gebracht of haar gered had. Maar nee: per ongeluk had een klasgenoot er een deukje in gemaakt en dat deukje hoorde er nu helemaal bij. Ineens herinnerde ik mij dat ik ooit mijn tanden had gezet in een sieraad van mijn moeder. Het sieraad heb ik inmiddels volgens de traditie doorgegeven aan de volgende generatie met tandafdrukken en al. Zo maken we dingen persoonlijk. Jaarringen begint bij kijken, maar kunst, erfgoed en natuur gaan door herinneringen pas echt persoonlijk leven. MW

Stilstaan bij water 18/01/14

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het nieuwe jaar is inmiddels twee weken jong en het goede nieuws blijft dat er dit jaar opnieuw een mooie buitenkunstroute komt. Een nieuwe Jaarring. Jaarringen 2014. In de zomermaanden juni en juli zal het een waarachtig waterspektakel zijn. Het thema van de nieuwe Jaarring is namelijk ‘Waterwerken’. De tijdelijke kunstwerken die op de kunstroute, de jaarring, te zien zullen zijn worden allen in het water geplaatst. Niet alle werken zullen tijdelijk zijn. Supergoed nieuws is dat er één kunstwerk zal mogen blijven na de kunstmanifestatie.

Zo, dan nu even over naar het beeld bij dit schrijven. Op het gele bord de melding ‘Va. 13 Januari 2014 vervalt deze Fietsroute DEFINITIEF’. Niet schrikken hoor. Een nieuwe route is al gereed. U kunt gewoon uit de richting van de Leidsewallenwetering komen fietsen naar de Dorpsstraat, alleen fietst u niet meer over de Leidsewallen, maar door het nieuwe park Palenstein langs de appartemententorentjes. Grappig om zo’n nieuwe brug klaar te zien liggen zonder dat nog duidelijk is waar het water precies komt… Een brug met een fraaie boog, niet zo hoog als de kwakel (hoge smalle voetgangersbrug waar schepen gemakkelijk onderdoor voeren) die een eeuw geleden het water overbrugde van de Leidsewallen naar het jaagpad langs de Leidsewallenwetering. Waterwegen zijn in de natte omgeving van de dorpen Zoetermeer en Zegwaart lang de belangrijkste wegen geweest. Anno jaarringen 2014 onvoorstelbaar toch? 

Kleinjantje

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10