Columns 2014

2014

Scubabianchi 07/06/14

zaterdag 7 juni ScubabianchiZaterdag 31 mei: mooi weer. Geen wolkje aan de lucht en toch een zeer plaatselijke onverwachte kans op nattigheid tussen twaalf en vijf. Een ‘weerswaarschuwing’ die hier en daar een schrikreactie opriep. Zo regende het door het open raam zelfs even een politieauto binnen. Voor de rest gaf het vooral veel plezier.

Ik zag de Scubabianchi en ook ik ging nat. Achter het stuur van de auto zat een man die zijn automobile aquarium voorzichtig tussen de mensen door manoeuvreerde. Zo nu en dan toeterde hij wat hees. Uit het dak stak een soort snorkel die – ronddraaiend als een telescoop – af en toe en vooral onverwacht water spoot. Ziedaar de verklaring voor de plaatselijke buien. In de auto zwommen goudvissen. Soms blies het autootje even stoom af via de voorklep. Wat deed dat eigenwijze, wat pesterige autootje in Zoetermeer? Om zijn eigen culturele as draaien? Ik dacht nog even hoe sneu het was dat de man – zoveel uren in het aquarium doorbrengend – wel haast zou verweken. Tot ik ontdekte dat het een knap staaltje kunst was, ‘kunst aan het werk’ was. Om vijf uur reed de Scubabianchi naar huis en opende daarmee op spetterende wijze ‘Waterwerken’, de kunst- en cultuurroute Jaarringen 2014 die ook aandacht vraagt voor cultureel erfgoed en natuur in de stad. ‘Hè toe… alsjeblieft, alsjeblieft… mag ik ook zo’n autootje?’

MW

Als een vis in het water 31/05/14

foto Terra Art Projects kunst van Marian Meerbeek te water10329281_893645430652914_1005592964976365553_nOp acht locaties in Zoetermeer wordt deze week hard gewerkt. En dan heb ik nog niet eens over het vele voorbereidingswerk dat door de kunstenaars in hun ateliers in het land en door veel medewerkers en vrijwilligers van Terra Art Projects al langere tijd is verzet. Het leek soms op water naar de zee dragen en soms op wat water bij de wijn doen, maar het stroomt en wordt goed, heel goed!

‘Waterwerken’ is het thema van deze kunstroute onder de overkoepelende projecttitel ‘Jaarringen Zoetermeer’. Het weer droeg daaraan vandaag – van de regen in drup – zijn eigen kletsnatte steentje bij. Het brengt je vanzelf in de juiste stemming, zullen we maar zeggen. Ik zie kunstenaars met lieslaarzen en soms het water tot de lippen. Geen water is de kunstenaars te diep. Ja, ik zie ze steken onder water geven, om te voorkomen dat straks de objecten kopje onder gaan.  Ze krijgen een stevig – waterpas en watervast – fundament. Het drijven en deinen kan beginnen. Ik voel het aan mijn water: dit spetterende feest van de beeldende kunst, de natuur en het cultureel erfgoed valt helemaal – en speciaal voor alle Zoetermeerders – vanaf aanstaande zaterdag 31 mei in het water… maar laat dat nu net de bedoeling zijn.  Dat staat voor mij als een paal boven water!

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10