Columns 2013

2013

Lelijke jonge eendjes 12/01/13

Daar zwemmen ze met z’n zevenen in formatie: deze familie knobbelzwaan. De ouders helder wit afstekend bij het grijze eerstejaars verendek van de jongen. Ze zijn groot en rank maar zwemmen met hun zwarte zwempoten krachtig en tegelijk gracieus. In zwemmen zijn ze echt stukken beter dan in lopen. Dat is een uitvergroot waggelen. De zwanenfamilie is goed te volgen in het ‘stadse’ water van de Leidsewallenwetering naar de Grote Dobbe toe.
De komende Jaarring (route in een ronde) zal er één zijn die waterpartijen verbindt in de kern van de stad. Watervogels zoals deze zwanenfamilie zult u dan ook zeker kunnen tegenkomen. Aan het eind van de zomer zijn de vogels echter niet op z’n mooist. Dat is nu. Kijkt u maar eens goed wanneer u een vijver of sloot bij u in de omgeving passeert. De vogels zitten goed in de veren en maken elkaar het hof. Laatst nog zag ik twee wilde eenden -het mannetje met een glanzende groene kop en een krul in de staart, het vrouwtje gehuld in diverse tinten bruin- tegenover elkaar op het water een dansje maken. Van futen had ik het al eens ‘in het wild’ gezien, die dans is beslist spectaculairder! Het verenkleed van de adolescente zwanen op de regenachtige foto is overigens prachtig grijs, vindt u niet?

kleinjantje

Voornemens 05/01/13

De oliebollen zijn op, de voornemens keurig afgestoft en weer opgeborgen tot volgend jaar. We zijn begonnen!
Zo’n nieuw jaar geeft mij altijd de illusie dat er heel veel kan. Er ligt nog een héél jaar ná Oud & Nieuw. Dat helpt in de laatste dagen met de ordening van wat nog kan en echt moet vóór de jaarwisseling en met de dingen waarmee we het nieuwe jaar goed willen starten.
Echt, ik doe er nog aan, aan goede voornemens maken. Ik wil ze ook écht – met de hand op het hart – waarmaken. Alleen… ik vind dat zó vreselijk moeilijk! Om in de juiste stemming te komen dacht ik meteen op 1 januari al met het voornemen tot ‘altijd direct opruimen’ te beginnen. Maar 1 januari, zeg nou zelf, dat is Nieuwjaar, dan ga je toch niet opruimen… 2 januari dus maar. Nou, dat hielp. Op 1 januari nog meer rommel erbij gemaakt en op 3 januari gedacht dat ik hiermee toch eigenlijk het best in het komende weekend kan beginnen. Het voornemen is nog helemaal in tact. Dat dan weer wel!
Ben ik nu al weer aan het doemdenken? Ik had me toch voorgenomen om doendenken tot het woord van 2013 te maken. Dat lukt alleen als het ik het echt doe. Toch?! En, let op, het hele woord van begin tot einde.
Ik stroop de mouwen op en ga aan de slag met een tafel vol nog niet gelezen kranten, pennen, verdwaalde rekeningen die nog vereffend moeten worden en kerstkaarten die ik nog moet beantwoorden. Vanavond zal ik tevreden kunnen zijn, tenzij…

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8