Columns 2013

2013

Voornemens 02/03/13

Oerol grazende koetjes
Oerol (Fries voor ‘overal’) grazende koetjes? Ik hoor u denken… daar is het toch de tijd nog niet voor? Toch wel! Laat het me even uitleggen.
In de zomer op Terschelling wordt sinds 1981 een groots locatietheaterfestival georganiseerd. Het heeft naam ‘oerol’ en dit betekent de periodes in het jaar in het vroege voorjaar en in de late herfst dat het vee overal op het eiland werd losgelaten om te kunnen grazen. Dit omdat het gras op de eigen weilanden dan niet toereikend was. Overal over het eiland grazende koeien dus.
Dan nu de Zoetermeerse situatie. Het is februari bijna maart, het kan af en toe nog flink koud zijn en dan ligt er zelfs een laagje ijs op de sloten en weteringen en op de vijvers in de Zoetermeerse parken. De watervogels gaan dan bij elkaar in een wak zitten en zorgen zo dat er in ieder geval een gedeelte van het water open blijft. Het voedsel in het water is op aan het raken in deze tijd van het jaar. IJs of geen ijs, er is dan een watervogel met een witte snavel een zwart verendek en prachtige grijsgroene wandelzwempoten die het hogerop gaat zoeken: de Meerkoet. Hij gaat grazen op de meestal met gras begroeide oevers en veldjes die langs het water te vinden zijn, soms in het gezelschap van het elegante Waterhoentje.

kleinjantje

Voornemens 24/02/13

overbruggen
De warme lucht boven mijn radiator trilt in het ochtendlicht, zag ik vanmorgen bij toeval weer eens. Kleur heeft soms ook dat vermogen. In het Stadsmuseum ‘trillen’ momenteel intens rood en blauw. Sinds afgelopen zaterdag stelt de Zoetermeerse beeldend kunstenaar Marus van der Made daar zijn nieuwste ruimtelijke werken ten toon. Sterke vormen, sterke kleuren, waarin aandacht en liefde voor vorm, materiaal en kleur voelbaar zijn. Dit alles uitgevoerd met een perfectie die past bij geometrische vormgeving.
Meestal zie je alleen het eindproduct van de kunstenaar. Daar moet je het mee doen. Je vind het ‘mooi’ of ‘lelijk’, ‘aansprekend’ of ‘nietszeggend’. In deze tentoonstelling kun je een kijkje nemen in de keuken van de kunstenaar door fotopresentaties. ‘Eenvoud is de eerste stap der natuur en de laatste der kunst’ schreef de Engelse dichter Philip James Bailey (1816-1902). Dat gaat op voor Marus van der Made. De foto’s overbruggen de afstand tussen concrete kunstwerken en kijker.
Wist u trouwens dat deze kunstenaar al meer overbrugd heeft? De brug tussen CKC en Dorpsstraat heeft hij ontworpen. Ongetwijfeld heeft u ook andere objecten van hem in de stad zien staan zonder te weten dat ze van hem waren. Echte ‘van-der-Mades die plekken in de stad markeren en daar een mooie brug slaan tussen het puur functionele van een stad en gevoelsmatige en persoonlijke ervaringen die via deze beelden betekenis geven aan die plek en de weg naar huis.

De tentoonstelling ‘Marus van der Made, 3-Dimensionaal’ is tot en met 28 april te bezichtigen in Stadsmuseum Zoetermeer

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8