Columns 2013

2013

Een boom opzetten 14/12/13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Bomen’ wordt wel eens gebruikt in de betekenis van ‘gezellig praten’, ‘keuvelen’. ‘Een boom opzetten’ wordt er dan gezegd. Gezellig dus. Dat is wat we doen in december. We maken het knus en gezellig en velen zetten een boom. “Heb jij de boom al opgezet?”
Tegenwoordig kun je ook vragen: “Heb jij je boom al in elkaar gezet?”
Steeds vaker komt de boom uit een doos van zolder of uit een kast. Kunstkerstbomen zijn dat, heel praktisch maar pas na vijftien jaar wordt dezelfde boom duurzamer dan een echte. De gemeente Zoetermeer laat ook een boom in elkaar zetten, op een drijvend plateau in de Dobbeplas. Dinsdag was ik er even getuige van en maakte een paar foto’s. Van alle beelden vond ik dit het gezelligste. Als kerstballen in een doosje liggen de verse bomen die samen een grote boom gaan vormen netjes op een stapeltje klaar om in het rek te worden gehesen. Het resultaat is ieder jaar mooi en indrukwekkend. Terwijl ik de foto maakte hoorde ik de motor van de hijskraan draaien en aan de overkant van het water zag ik witte wolken stof en hoorde ik sloopgeluiden… de Nicolaasschool. Afbraak en opbouw. We blikken terug en genieten van nieuwe kerstbomen en straks van schitterend vuurwerk. Ook dat zag ik op dat moment langs de Grote Dobbe op de korte zijde van een mozaïekbank!
Hè, ik krijg er zin in gezellig bij de kerstboom te zitten en te keuvelen.

kleinjantje

Andere tijden 30/11/13

Andere tijden Populair Modern
In het Stadsmuseum schuin tegenover het Terratorium in de Dorpsstraat, herleven de jaren vijftig. Vanaf zaterdag 30 november, is hier de tentoonstelling Populair Modern te zien. Het gaat over een tijd waar ikzelf altijd heel vrolijke gedachten bij krijg. De voorwerpen, het design dat erbij hoort is altijd licht en speels en met lijnen, zo optimistisch. Hier en daar super asymmetrisch, afgerond maar toch wel strak in de diagonaal. Bovendien denk ik altijd meteen aan zwarte lijnen met poederpastels. In ieder geval aan kleuren die altijd met wit zijn bijgemengd. Zo leuk omdat de meeste mensen zelf nog wel iets hebben uit die tijd met het toch wel heel herkenbare design en omdat anno nu volop wordt teruggegrepen op de disigns van toen. Zo heb ik zelf nog twee plastic singlekoffertjes, met een populair modern printje, vol singles uit die tijd dat mijn moeder een teenager was.
Terwijl in het museum de tentoonstellingsvoorbereidingen in volle gang zijn, kun je dit thuis of waar dan ook op facebook volgen. De nieuwsgierigheid naar de objecten die de tentoonstelling zullen sieren wordt nog een extra opgewekt door een spel waarbij je slechts gedeeltes van een object kunt zien en dan moet raden wat het is. Als facebookgebruiker ben ik op deze manier wel heel benieuwd geworden naar deze tentoonstelling over andere tijden. Nu weer terug naar de onze.

kleinjantje

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8