Columns 2012

2012

Tegels zoeken 1/9/12

Wow, wat zijn er veel soorten tegels. Stoeptegels, badkamertegels, historische tegels (niet zelden blauwwit), tegels op het beginscherm van mijn smartphone, keukentegels, binnentegels, buitentegels, vorstvrije tegels, wandtegels, vloertegels, Speelspoortegels, QR-codes…
Kent u die, die QR-codes? ‘QR’ is de afkorting van quick response en bedoeld om met de camera van de smartphone informatie te verkrijgen. Door het scannen van een vierkantje (tegel) gevuld met zwarte en witte blokjes wordt een internetpagina gedownload. Wat ik ontdekte is dat de Nicolaaskerk een handtekening van de architect heeft, op het koor aan de buitenzijde, bestaande uit een band van zwarte en witte tegels. Net een QR-code uit het begin van de twintigste eeuw.
De oplettende burger weet dat er sinds een paar maanden in Zoetermeer bijzondere tegels worden verspreid. Ze zijn geplaatst door een mysterieuze tegelzetter, die eenvoudige witte badkamertegels, met een airbrush heeft voorzien van kleurige voorstellinkjes: een figuurtje loopt in een bepaalde richting of leest de krant of…? De tegels zijn vaak met twee bij elkaar geplaatst en uit betrouwbare is vernomen dat er al ruim tweehonderdtwintig te vinden zijn, vaak in winkelcentra. Op de Jaarring 2011, de ronde om de Grote Dobbe, zijn er reeds vier gesignaleerd!

Klein Jantje

Mijn schild ende betrouwen 11/8/12

De Olympische Spelen duren nog enkele dagen, maar al vele malen heeft het Wilhelmus trots en ontroerd geklonken . Mooie sport zie ik, mooie sporters ook. Er zijn en meedoen is belangrijker dan winnen. Alleen maar kijken is ook al wat.
“Ridder Willem is er!”, fluistert het rond… “Ridder Willem en de rest.” De “rest” is zijn echtgenote Machteld en hun drie kinderen Jan – die elders woont ook al is hij pas zeven jaar –, Aernt en Otte, bewoners van kasteel Palenstein in Zoetermeer. Geen Olympische Spelen voor hen, wel veel spelletjes en wedstrijden. Bij de echte grote wedstrijden van de ridders beschermen zij zich met hun schild. Ze vertrouwen erop dat alles goed zal aflopen. Maar ze zijn ook aan hun schild te herkennen en trots op hun familiewapen. Families die in het Stadsmuseum Zoetermeer op bezoek gaan bij Willem en zijn gezin, stappen binnen in 1400 en kunnen na hun terugreis naar het heden ook een eigen schild maken. Een klein ereschild dat vervolgens een plek krijgt in de expositie. Het is wonderlijk op welke creatieve wijze deze schildjes vorm krijgen. Zo willen we herkend worden en hierop vertrouwen we!

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24