Columns 2012

2012

Het is weer tijd om te smullen 22/9/12

De natuur zet haar gevleugelde vrienden in om te zorgen dat het zaad van planten verspreid wordt. Pas op, u kunt in deze tijd zomaar geraakt worden door vogelpoep met een paarse kleur. Wanneer het niet op uw hoofd maar op aarde terechtkomt dan is het de plant weer gelukt om met zijn bessenpracht een vogel te verleiden zijn zaad te verspreiden! De cultuur lijkt analoog aan de natuur bezig. Het cultureel seizoen wordt overal geopend. Uitmarkten vragen in steden aan de burgers een voorproefje te nemen van het cultureel aanbod. Het wordt de mensen in aantrekkelijke hapklare brokjes aangeboden. Net als zo’n verleidelijke braam of bes aan een struik. En hoe is het met u, bent u ontvankelijk geweest voor iets cultureels, bent u verwonderd door iets waarvoor u zeker de moeite gaat nemen om het te gaan zien of beluisteren of aan deel te nemen?
Zelf bezocht ik onlangs met één van mijn ‘jongen’ de open monumentendag in Zoetermeer. Het thema dit jaar: Groen van toen. We beklommen molen de Hoop en kregen uitleg over de we

rking van de korenmolen. Groen van toen vonden we in een ruime tuin met moestuin en buxusperken. We liepen mee met een rondleiding door de tuin gegeven door de kleindochter van de eigenaar van de tuin en de bijbehorende monumentale boerderij (4de Stationsstraat 481) die met de oude bakstenen, uit de neergehaalde muren, nu steen voor steen heropgebouwd wordt. Ze had een verrassing voor ons in petto. Ogen dicht en proeven… een rijpe braam uit de tuin, mmm.
Smakelijk cultureel seizoen!

klein jantje (bijnaam voor de vogel Winterkoning)

Groen van toen 8/9/12

Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel’ zongen Liesbeth List en Ramses Shaffy. Vaak denk ik dat dit zelfs al het geval is met het gras van de buren! Ooit, altijd, vroeger… verlangen naar een plek, naar iets dat er in ieder geval nu niet is, maar wel zou kunnen zijn. ‘ Groen van toen’ is het thema van Open Monumentendag 2012. Op 8 september kunt u dit thema verder ontdekken op vele bijzondere plekken in het land en ook in Zoetermeer. ‘Groen van toen’ op de eerste jaarring in de Oude Kerk, Nicolaaskerk, bij het Historisch genootschap en het Stadsmuseum en met wandelingen door het Groene Dorp o.l.v. IVN en Stadsgidsen. Daarnaast op nog veel meer plekken in de stad en omstreken.
‘Groen van toen’ , het maakt mij weemoedig maar vrijwel meteen schiet mij te binnen dat het wel gaat over groen van nu! Het weer van deze zomer heeft er ook aan bijgedragen dat het nog steeds heel groen is overal. Hoezo alleen aan de andere kant van de heuvels en bij de buren… Mij schiet een ander liedje te binnen: ‘Green, green grass of home’. It’s good to touch the green, green grass of home (Tom Jones). Zie je wel: ik ga er maar eens een lekkere groene dag van maken, te beginnen met vandaag!

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24