Columns 2012

2012

Jaarringendingen 20/10/12

Dat is bijvoorbeeld dat de Dorpsstraat op niveau blijft dankzij de waterbuffer Buurtvaart en Dobbe.
Dat de mobiele tuin Combine van Ludy Fyen uitgereisd en ontmanteld is na een prachtig seizoen planten en proeven.
Dat is het interactief lichtlandschap van Daan Roosegaarde dat op de Jaarring 2011 zijn pilot beleefde en nu gerealiseerd is in Almere.
Dat zijn twee schone kerkreuzen aan de Dorpsstraat die iedere dag hun bestaansrecht vieren.
Dat zijn een prachtige plataan en een riante rode beuk die elkaar met hun boomwortels kunnen raken.
Dat is een zwanenjong inmiddels even groot als zijn ouders, echter nog lang niet voltooid van buiten en van binnen.
Voltooid dat is de Jaarring 2011. We blijven van dit rondje om de grote Dobbe genieten. De App was er in 2011, is er in 2012 en is ook in 2013 nog actueel.
In de zomer van 2013 gaan we u een grotere Jaarring presenteren. Een wijdere cirkel op de kaart van Zoetermeer zal door meer bijzondere gasten zichtbaar worden gemaakt. Nieuwsgierig? Dat is goed nieuws want met deze blog brengen wij Jaarringendingen helder in beeld.

kleinjantje

Het jaar van de Combine 13/10/12

Wist u dat dit het Jaar van de Combine was? Ik ook niet tot ik de titel boven deze column schreef. Tegenwoordig heb je voor veel verschillende onderwerpen een dag, een week, een maand, ja, soms zelfs een jaar. Ik heb zojuist 2012 met terugwerkende kracht tot het jaar van de Combine benoemd! Sinds de bouw in het najaar van 2011 voor Kunstproject Jaarringen Zoetermeer 2011, heeft de Combine een jaar lang langs de stadsboerderijen getoerd en daar veel mensen laten ervaren hoe simpel en leuk het is om op een creatieve manier zelf groente en kruiden te verbouwen en vervolgens ook op te eten. Natuurlijk lekker! Maar ook tijdens de Nieuwjaarsduik, WAK, de Dag van de Architectuur en vele andere momenten speelde de Combine een bijzondere rol. Er zijn zoveel mensen geweest die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben!
Afgelopen week hebben we met grote weemoed in kleine kring afscheid genomen. Met een oogstmaaltijd van soep, brood met kruidenboter en appeltjes toe. Samen met een aantal enthousiaste kinderen en hun ouders werden de laatste uien, worteltjes en pompoen geoogst. Aangevuld met nog wat courgettes uit eigen tuin werd vervolgens een verse soep gemaakt die heerlijk smaakte. Daarna vertrok Wim van Rijn van boerderij Het Geertje met de Combine om binnenkort afgebroken te worden. Aan alles komt een eind, maar gelukkig nog niet aan dit kalenderjaar, niet aan de ambities van de Combine en zeker niet aan nieuwe, groene plannen en nieuwe ‘jaren van’. Ik ben al bezig een lijstje aan te leggen.

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24