Columns 2012

2012

Hij komt, hij komt… 17/11/12

Sinterklaas gaat gehuld in de prachtige herfstkleuren rood en geel. Hij is hiermee zo’n vrolijke verschijning in een wat sombere tijd. Veel blad maakt net voordat het gaat vallen een prachtige afscheidskleur aan. Voordat de bomen echt kaal zijn mogen we nog even genieten van een kleurexplosie. Dit is juist aan de gang wanneer ‘hij’ komt. Ik denk dan aan de illustraties uit kinderboeken en het versregeltje: ‘Zie de maan schijnt door de bomen’, en dan zie ik kale takken voor me en bevroren of besneeuwde daken. De werkelijkheid is meestal dat veel blad nog groen aan de boomtakken hangt. Komt hij te vroeg?
De natuur komt tot rust in de donkerste tijd van het jaar. Bomen stoppen met groeien maar Jaarringen (2013) worden gevormd. November is een maand waarin een mens het zichzelf zou moeten gunnen even rust te nemen en op tijd onder de wol te kruipen. Toch gaan de meesten van ons niet met de kippen op stok en vechten we tegen de slaap die ons vroeger op de dag overvalt. Een winterslaap houden, dat doen we niet. Geloven in Sinterklaas ‘met zijn rode tabbaard aan’, dat mag natuurlijk ieder kind.

kleinjantje

Dobberen 10/11/12

Op het water van de Dobbe dobberen duizend-en-één doorzichtige bollen met daarin even zoveel dromen van Zoetermeerders. Misschien heeft u er ook één geschreven. Ik in ieder geval wel. ’s Avonds branden hier en daar kleurrijke lichtjes, afhankelijk van de opgedane energie overdag. Dan gloeien de dromen en veranderen ze telkens van kleur. Overdag vormen de bollen lange linten en doen in de verte denken aan luchtbedden of krokodillen (-tranen?). Het is een prachtig project van Vera Zegerman die aan duizend-en-één Zoetermeerders gevraagd heeft om hun dromen voor zichzelf of voor de stad op te schrijven. Op de website zijn alle dromen te lezen.
Nu ik er vanavond ook weer langs fietste moest ik terugdenken aan de kleurrijke objecten van Daan Roosegaarde tijdens Jaarringen 2011. Die objecten lichtten op als je ze naderde en aanraakte. De lichtjes in de bollen doen dat zelf: zo gaat dat met dromen!
Daan Roosegaarde staat deze weken weer enorm in de belangstelling. De objecten uit Zoetermeer zijn nu permanent te zien in Almere en zijn ‘Lotus’ in Lille. Jammer genoeg niet in Zoetermeer. Gelukkig wordt er gedroomd in Zoetermeer. Maar zo nu een droom die uitkomt is ook wel erg prettig en wens ik niet alleen de dromers toe, maar ook Zoetermeer!

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24