Columns 2012

2012

Duik 14/1/12

Oooh! wat heerlijk, die warme douche op je rug. Even ogen dicht, mmmm. Die Combine, die zich verplaatst door Zoetermeer en ook op de Jaarring 2011 stond. Daar moet ik aan terugdenken. Wat leuk om in een heel andere wereld te stappen. Nou ja, andere wereld… het is eigenlijk de wereld die ons altijd omgeeft. Maar waar we niet zomaar induiken. De Combine is een onderaardse ervaring met verrassend licht. Dat petflessen samen de kristallen van een facetoog kunnen vormen en met water gevuld een bron van helder licht kunnen zijn. Geurige winterharde kruiden kunnen zo met weinig licht de winter doorstaan. En dan de kennismaking met de Trilobiet, die miljoenen jaren oude reuze pissebed. Die had lichtjaren terug soms van die bijzondere kristalogen. Chill, dat is precies de vorm die de combine heeft: een reuze pissebed met kristalogen. De mooie foto’s en muziek afgewisseld met het geluid van bijen en vogels… in de Combine. Beeldend buitenkunstenaar  Ludy Feyen hhhhad mij er nog veel meer over te vertellen. Ik was alweer op weg naar het volgende. Zo is onze natuur. Laat ik me maar eens gaan afdrogen voordat ik het koud krijg.

Op nieuwjaarsdag 2012 stond de Combine op het strand van de Zoetermeerse plas alwaar de Nieuwjaarsduik Zoetermeer plaats vond. Op de foto leden van de reddingsbrigade.

Klein Jantje

Starry night 8/1/12

Op het nieuws hoorde ik de knallen en het aftellen tot twaalf uur en zag ik een hemel vol vuurwerkbloemen op verschillende plekken in de wereld. Uur na uur werd het overal 2012.

Werd er dit jaar meer en langer geknald? In ieder geval hing er rondom de plek waar ik mij bevond, na afloop een enorme mist. Even daarvoor was het nog helder geweest en had ik naar de sterren gekeken.

Vaak denk ik – wanneer ik naar sterren kijk – aan een schilderij van Vincent van Gogh waarin grote cirkels de lucht in beweging lijken te zetten. Het lied van Don McLean  komt terug in mijn herinnering. Starry, starry night.

In de Grote Dobbe liggen twee spiralen (werken van Marja en Frans de Boer-Lichthart uit 1988) die aan diezelfde  beweging doen denken. Vanuit het  centrum wordt een beweging de ruimte in geslingerd. In gedachten trek ik die beweging door. Welke beweging maken wij? Bewegen we naar binnen of juist naar buiten? Daar ga ik de komende tijd eens goed over nadenken.

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24