Columns 2012

2012

Elfstedentocht 11/2/12

Even voelden we ons allemaal Fries en was de Tocht der Tochten van ons allemaal. Meegesleurd in de mediahype. Vol bewondering voor de volksaard van Friezen, Wiebe Wieling voorop. Ik zocht tevergeefs in de stamboom naar mogelijke spettertjes Fries bloed en oefende alvast het Friese Volkslied. De tranen van Erben Wennemars voelden als mijn tranen, schudden mij pijnlijk wakker en markeerden mijn terugkeer in de werkelijkheid.

Dat is wat verbeelding met je kan doen: je kunt je voorstellingen maken van dingen en gebeurtenissen die anders of mooier of groter of intenser zijn dan de werkelijkheid.

Zo gaat dat met ijspret, met liefde en ook met kunst. Zonder verbeeldingskracht zou dit alles er niet zijn. En is er ijspret, liefde en kunst in het spel dan gaat onze verbeelding er vervolgens gelukkig steeds opnieuw mee van door! Hoe hard gaat het vannacht vriezen?

MW

Spiegeltje, spiegeltje… 4/2/12

Spiegelen is een fascinerend thema in de kunstgeschiedenis en in de psychologie. Hoe zien we onszelf of hoe willen we onszelf zien? Niet zelden zegt wat we zien iets over ons. In het bekende sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen van de gebroeders Grimm, is de spiegel eerlijk over uiterlijk. Het gaat om de persoon die ervoor gaat staan en hoe die met de boodschap van de spiegel omgaat. Vrolijk word ik van een onverwacht prachtige spiegeling in een sloot, vaart of wetering. Zo werd ik op een van de helderste en koudste januaridagen van 2012 verblijd door een fantastische spiegeling in de Buurtvaart. De Oude Kerk staat op de eerste Jaarring en dus deel ik graag deze bespiegeling met u.

Ik denk dat de Oude Kerk zich wil blijven vernieuwen en even van zijn spiegelbeeld stond te genieten. Nou beste kerk U ziet er nog puik uit voor uw leeftijd. U staat zelfs op nummer een in de ranglijst van  Zoetermeers ‘Old Five’! Enne… trekt U zich maar niets aan van uw benaming ‘Oude’ Kerk, U bent het mooiste oudje van de stad Zoetermeer.

Klein Jantje

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24