Columns 2012

2012

Tranen van een ui 25/2/12

Even uien snijden voor de hutspot. Voorgesneden kopen is toch veel makkelijker… Doe ik meestal maar dit keer niet. Ik snij wel een paar keer per week een ui. De ene keer in snippers de andere keer in ringen. Uien zijn hartstikke lekker, goed houdbaar en bij een verstopte neus geeft een halve ui op een schoteltje verlichting. Het bolgewas ‘Allium’ is een zoete of pittige smaakmaker. Rauw gegeten geeft ui ‘bijwerkingen’: het ruikt, geeft een wrang mondgevoel en… is gezond. Uienringen dat klinkt als jaarringen! Eind januari leek het al lente. De natuur had haar bolgewassen al doen bloeien en toen was het ineens koud. Nederland twee en halve week in de diepvries, echt winter. De hutspot, die ‘peen met ui’ smaakte extra goed na een schaatstochtje. Zelfs op de Grote Dobbe werd geschaatst. De leistenen torenspits van de Nicolaaskerk leek echter een ijskoud traantje weg te pinken. Was deze ui verdrietig of gewoon een ietsie pietsie jaloers op haar oudere collega iets verderop. De Oude Kerk is immers de nummer een van ‘The Old Five’? Zeg, Nicolaas met je fraai gevormde spits, droog je tranen, de paaseieren liggen alweer in de winkels.

Klein Jantje

IJstijd 18/2/12

Zo snel kan het gaan, vanochtend gewekt door vogels! Ze fluiten weer, de winter is een klap voorbij. Op restanten ijs loopt een Meerkoet voorzichtig en bijna verbaasd rond. In het nieuws is de wereld meteen weer groter dan Nederland. En gáát het over Nederland dan stemt mij dat overwegend treurig.

Ik keer in gedachten nog een keer terug naar het ijs op de Dobbe. Daarop zag ik afgelopen week sporen van schaatsen en sneeuw: patronen die niet bewust door mensen zijn gemaakt maar door toeval zijn ontstaan. Het geheel is niets en tegelijkertijd vormt het een fascinerende tekening in zwart-witte vlakken en lijnen. Op een andere plek zie ik een patroon dat bijna op een jaarring lijkt. Ook niet gemaakt, maar spontaan ontstaan. Er valt zoveel te zien als je jezelf wat tijd gunt om te kijken. Of zie je juist de dingen die je bezighouden overal in terug?

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24