Columns 2012

2012

Het jaar rond met bomen 17/3/12

De winter loopt ten einde en het volgende seizoen dient zich aan. Jaarringen hebben ook alles te maken met de afwisseling van de seizoenen. Jaarringen of groeiringen zijn de ringen in het hout die zichtbaar zijn bij doorgezaagde stammen. Elk jaar komt er in de boom een jaarring bij, vandaar de naam jaarring. Zo kun je aan het aantal jaarringen de leeftijd van de boom aflezen, tenminste als je de boom vlak boven zijn wortels afzaagt, want naar boven toe neemt het aantal jaarringen geleidelijk af.
Jaarringen vormen zich omdat in het voorjaar de boom snel groeit. In dit seizoen maakt de boom grote houtcellen aan die in het hout een lichte kleur geven. In de loop van het jaar neemt de groei af om in de herfst, als bladeren vallen tot stilstand te komen. In de zomer maakt de boom veel kleinere houtcellen aan die het hout donker kleuren. Die afwisseling van licht en donker hout is zichtbaar als jaarringen. 
Iemand die alles van bomen en jaarringen weet, heet een dendroloog (van dendron Grieks = boom). Voor iedereen die ook graag veel over bomen wil weten is er een bomenwandeling rond de Grote Dobbe. Deze wandeling volgt de eerste ring van het project jaarringen.

KNNV-Ztm

Combine 3/3/12

’Was afgelopen weekend op Boerderij het Geertje bij de Combine’. ’De Combine?’ ’Ja, je weet wel die kar die tijdens Jaarringen door de stad reed met een jutekap erop en ogen van plastic flessen.’ ‘Klinkt als carnaval.’’De bollen lopen al uit!’ ’Bollen?’ ’En hij krijgt binnenkort een voorjaarsjas.’ Langzamerhand zie ik het gezicht van mijn buurvrouw veranderen in een groot vraagteken. ‘Een combine is toch iets met landbouw, wat heeft dat met een jas te maken?’ Ik krab me achter mijn oren, want leg dit maar eens uit! ‘Foto’s’, denk ik, ’waar zijn mijn foto’s?’. Dat helpt misschien, maar een foto laat alleen de buitenkant zien en niet de binnenkant, niet de klanken en de geuren, niet de vochtige aarde en de verlepte kruiden, die ondertussen gewoon in de aarde wachten om bij de eerste warme lentedagen aan een nieuw seizoen te beginnen. ‘Op 1 maart verhuist hij naar Het Buitenbeest aan de Voorweg. Ga een keer mee, dan kun je hem zien. Heb je zin om mee te helpen aan de voorjaarsjas?’ ’Moet ik mijn naaimachine meenemen?’ ‘Nee, alleen maar groene vingers!’ ’Maar ik heb helemaal geen groene vingers…’ ’Daarvoor hebben wij dan weer handschoenen! We kunnen je hulp echt goed gebruiken en het is ook erg gezellig. Op 16 maart beginnen we en NL.DOET ook mee’ ‘Dan is het wel een heel groot… eh… ’iets’!’

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24