Columns 2012

2012

Grapp 31/3/12

Wandelen is een heerlijke bezigheid. Buiten wandelen bedoel ik. Het liefst met droog weer zonder al te veel wind. Een zonnetje is mooi meegenomen. Wij vrije burgers kunnen wandelen wanneer we maar willen en waar we maar willen. Koeien niet… Daarom dansen ze natuurlijk letterlijk en figuurlijk de wei in als ze na maanden in de stal weer buiten mogen grazen. Morgen is het 1 april… Gelukkig een zondag, dus geen flauwigheid op het werk of op school. Boven dit schrijven wel ‘grapp’ met dubbel ‘p’. Het komt zo: laatst was ik weer eens bezig met mijn mobieltje en toen kwam ik een cultuurhistorische wandel-app door Zoetermeer tegen. Er staat in: ‘binnenkort Jaarringen’. Haha, dacht ik nog. Maar het is geen grap. De applicatie die in november 2011 beschikbaar kwam is dat natuurlijk nog steeds! Het rondje (de Eerste Jaarring) dat u rondom de Grote Dobbe kunt lopen is nog altijd zeer de moeite waard.

Heeft u deze applicatie al geüpload? Nog niet? Och, u heeft geen iPhone, niet erg hoor. Er zijn nog genoeg leporello’s ( vouwfolders). Zoek in de AppStore naar Jaarringen Zoetermeer en daar vindt u de gratis App. U kunt ook de website  www.jaarringen.nl  bezoeken. De folder is verkrijgbaar bij het Terratorium van Terra Art Projects aan het Bredewater 16. Enne… dit is niet ‘gegrappt’. Veel kijk- lees- en vooral wandelplezier!

Klein Jantje

Monumentale struik 24/3/12

In de tuin van de 1e Stationsstraat 84 staat – een beetje terzijde van de eerste Jaarring – een struik die nu volop bloeit. Het is een fors exemplaar van 6 meter hoog en een leeftijd van ongeveer 70 jaar. Een monument nabij het monument Nabij. Wat is het geval, de struik staat vlakbij de voormalige boerderij Nabij die de status Rijksmonument heeft. Aan de Molenweg (de oude naam voor de Stationsweg) lag deze boerderij dicht bij het dorp Zegwaard, vandaar de naam. De Gele kornoelje is ook een monument, want deze struik komt voor als monument op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen. Nu vallen de struiken nog op door de kleine gele bloemen, maar als de struik is uitgebloeid is het een onopvallende struik.

De wetenschappelijke naam van de Gele kornoelje is Cornus mas. Cornus is de oude Latijnse naam voor de gele kornoelje en is afgeleid van cornu = hoorn, naar het harde hout. De soortaanduiding mas betekent in het Latijn krachtig of mannelijk. Eertijds werd het harde hout gebruikt voor het maken van molenraderen.

In het najaar verschijnen de kersrode vruchten. De smaak van de eetbare bessen is zuur-zoet en soms een beetje wrang. De vruchten worden verwerkt tot gelei, jam, vruchtenwijn of vruchtensap.

KNNV-Ztm

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24