Columns 2012

2012

Het groene goud 28/4/12

De natuur is door een koude en natte april vol groen gekleurd. In het groene gras bloeien vrolijk gele boterbloemen, paardenbloemen, koolzaad en dotterbloemen in de waterkant of in menig Zoetermeerse tuinvijver. Mooi van het Zoetermeerse gemeentewapen aan het stadhuis, het bloeit het hele jaar door! Drie kaarsrechte stelen met hierop een bloem met ronde kroonbladeren.  De bloemen zijn uitgevoerd in goud op een blauwe achtergrond. De wijze waarop we de bloemen afgebeeld zien in het wapen van het huidige stadhuis doen denken aan een waterbloem als de gele plomp, die overigens nog niet bloeit in deze tijd. Op een fraai gebrandschilderd raam van de pastorie van de Nicolaaskerk is de bloem in het Zoetermeerse wapen qua vorm eerder een korenbloem en die heeft meestal een blauwe kleur. Gaan we terug naar het wapen van de zeventiende-eeuwse rederijkerskamer ‘Met Soetigheid Meer’ dan wordt de bloem in dat wapen beschreven als een ‘Witte’ Meerbloem.

Welke bloem nu precies de inspiratie heeft gevormd voor het gemeente wapen, het is nog steeds gissen… Wanneer we de kleuren blauw en geel van de Zoetermeerse vlag samenvoegen krijgen we de enige echte kleur van onze vijftig jaar jonge groeistad: groen. En dat groen vind ik goud!

Klein Jantje

Deksels! 21/4/12

‘Aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed’, dat zei mijn oma vroeger en van de week nog mijn moeder. Het is april en dus mogen nog van alles verwachten wat betreft het weer. De natuur echter trekt zich er niet veel van aan. Zoetermeerse parken veranderen weer in groene kamers. Bomen en struiken bloeien en krijgen blad. De eerste paardenbloemen lijken ineens veranderd in pluisjes. Wat gaat de natuur toch snel in de maand april.

Op de eerste Jaarring sprak ik over een zwarte hoed.  Niet een natuurlijke van sneeuw zoals die nog mogelijk is in april. Nee, ik doel op de zwarte hoed in de architectuur van de stadhuistoren aan de Markt. Deze witte toren heeft donker glazen erkers op de hoeken. Het van buitenaf zwarte vensterglas maakt verticale banen centraal in de gevel. Deze combinatie noemt men wel een ‘zwarte hoed’. Ik  vind het een mooie verwijzing naar de hoge hoeden die vroeger door de notabelen gedragen werden. Pluizend in het fotoarchief van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer zag ik laatst een beeld met een prachtig voorbeeld hiervan. Bij de in gebruik name van Watertoren de Tien Gemeenten in 1928 in de huidige wijk Rokkeveen droegen alle ‘hoge heren’ zo’n chique hoofddeksel.

Klein Jantje

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24