Columns 2012

2012

Jaarring in kleur 5/5/12

De jaarring loopt uit en kleurt langzamerhand flink groen. Maar afgelopen maandag was het Koninginnedag en raakte de hele jaarring ineens oranje gekleurd! Het was een zonnige en vrolijk stemmende ring. Honderden, misschien wel duizenden mensen schuifelden langs vrijmarktkleden met daarop veelbelovende koopwaar. De kopers en verkopers vol verwachting over bijzondere aankopen en geweldige inkomsten. “Drie euro!’. ..“Twee”… “Verkocht” Tevreden oranje geklede en roodverbrande mensen met kinderwagens vol waren. Rood en bruin werden daarmee de volgende kleuren van die dag.  Nu is de ring weer  koel en grijs.  Ik zie dat de hekken worden geplaatst om op 5 mei het Bevrijdingsfeest te vieren. Ik zie rood en blauw halfstok hangen omdat het 4 mei is. Zo kleuren wij het leven. Zo kleuren de dagen en de seizoenen de ring. “Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”, dichtte K.Schippers, die dit gedicht De Ontdekking noemde! Heeft de ring ook een eigen kleur? En welke is dat dan?

MW

Krenten in de pap 28/4/12

De bomen lopen steeds meer uit en ook op de Jaarring staat al het nodige in bloei waaronder het Drents Krentenboompje. Het Drents krentenboompje is een tot 12 m hoge struik. De struik bloeit uitbundig in april en mei met trossen witte bloemen. Gelijktijdig met de bloemen verschijnen de bladeren. De bladen zijn elliptisch tot eirond met een gezaagde rand.
De vruchten zijn sappig en zoet van smaak en goed eetbaar. Ze kunnen verwerkt worden tot jam, wijn, sap en in gebak. Je moet er wel snel bij zijn, want ze zijn erg in trek bij de vogels. Het belangrijkste is echter de sierwaarde van de struik, vooral door zijn overvloedige bloei.
Vroeger werden de vruchten gedroogd en als krenten in gebak en dergelijke verwerkt, vandaar de naam Krentenboompje. Echte krenten kwamen van oorsprong uit Corinthe. De Nederlandse naam krent is van de naam van deze Griekse stad afgeleid. In het Duits heeft het krentenboompje onder meer de naam Korinthenbaum.
Het Drents krentenboompje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar merkwaardig genoeg is de soort daar niet (meer) bekend. In Nederland waren vooral Dwingelo in Drenthe en Eerde in Overijssel de eerste centra van aanplant en verwildering, vandaar de naam: Drents krentenboompje.
Op heel veel plaatsen in Zoetermeer staat in april en mei het krentenboompje te bloeien. Er is geen buurt te vinden waar geen krentenboompjes staan.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24