Columns 2012

2012

Naar binnen, naar buiten 9/6/12

Zó is het prachtig weer, zó regent het weer. Geen weer voor de tijd van het jaar? Het is altijd “weer”. Ik zoek mijn truien, sokken, dichte schoenen en de paraplu weer op. ’t Kan verkeren: weer om naar binnen te willen en naar buiten te móeten. En terwijl ik de klink van de deur vastpak, denk ik aan de grote bronzen deurklink in de gevel van het de stadhuistoren. Volgens de kunstenaar Andrew March moet een kunstwerk in de openbare ruimte toegespitst zijn op de locatie en aanzetten tot reflectie. Mijn gedachten gaan als vanzelf naar het vertrek van de huidige burgemeester en de komst van de nieuwe eerste burger. De gemeenteraad heeft  Charlie Aptroot voor deze functie voorgedragen. Zijn profiel lijkt bij Zoetermeer te passen: belangstelling voor economie en handel, infrastructuur, openbaar vervoer, product- en bedrijfsschappen, netwerken… Ik vraag me af of ik kunst en cultuur tot de productschappen kan rekenen, denk na over de plaats van de deurklink en ben benieuwd wat binnenkomt en wat naar buiten zal komen. En daarna doet de foto van de klink (van Ien Dobbelaar) mij ineens denken aan de Stier van Pablo Picasso. Zoek maar na op het internet. Andrew March zet wel heel erg aan tot reflectie!

MW

’Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, ik zie…’ 2/6/12

Deze week dacht ik opnieuw na over het kijken naar kunst en hoe snel je gewend raakt aan een beeld dat je regelmatig ziet. Je ziet het dan niet echt meer! Pas als het weg is mis je het soms ineens.

Sinds 2009 liggen er speciale tegels in het wegdek van de Dorpsstraat, tegels met motieven die bedacht zijn door leerlingen van basisscholen. Zo vind je o.a. tegels met een vierkant, cirkel, wapentje en krul. Dit zijn niet zomaar willekeurige motieven, maar tegels waar je het spel “ik zie, ik zie wat jij niet ziet” kunt spelen. Als je goed om je heen kijkt tref je dan heel wat bijpassende vormen aan in gevels, de bestrating, de borden, noem maar op. Het is een manier om de Dorpsstraat op een speelse – en misschien bewustere – manier te beleven en bekijken. Heeft u de brug over de Dobbe wel eens goed bekeken? Ziet u de krullen in de afsluitende stenen? De krullen zitten ook in de lantarenpalen! En de cirkel samen met het ronde raam in de Oude Kerk? En het wapentje in de gemeentewapens of in omgekeerde vorm in de ronde bogen in de Nicolaaskerk?

Bij dit SpeelSpoor horen ook drie Luisterputten met geluiden van vroeger, waarmee je samen nieuwe ritmes kunt ‘draaien’. Sinds deze week zijn gelukkig de WentelVensters ook weer terug op hun pleintje tegenover Hovestein. Daarin zitten dezelfde motieven. Ook hier kun je het beeld van vorm laten veranderen. Er op zitten gebeurt ook, maar dan zie je de vormen weer niet goed en mis je misschien de vogel en de vis die er ook nog in zitten…

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24