Columns 2012

2012

Als de bomen tot in de hemel groeien 23/6/12

Maar bomen groeien niet tot in de hemel, ook niet de 206 aangeplante hemelbomen in het openbaar groen van Zoetermeer.
Het is een hoge boom tot ongeveer 25 meter met grote geveerde bladeren. De schors is grijsachtig en vrij glad. De hemelboom komt heel laat in blad en laat in de herfst weer vroeg zijn blad vallen. Hij bloeit in juni en juli. In september komen er bruinrood gekleurde vruchten, die voor een deel in de winter aan de boom blijven hangen.
De plant komt van oorsprong uit Zuidoost Azië en wordt in China veel aangeplant als tempelboom. Het loof van de plant dient in China als voedsel voor de zijderups van de hemelboomvlinder, die net als de echte zijderups voor de zijde gekweekt wordt.
De hemelboom heeft de wetenschappelijke naam Ailanthus altissima. De geslachtsnaam Ailanthus is afgeleid van Molukse boomnaam ‘aylanto’, wat ‘welke tot de hemel reikt’ betekent. De bewoners van het eiland Ambon hadden deze naam gegeven aan de hemelboom die daar in het oerwoud groeit en die de wetenschappelijke naam Ailanthus moluccana draagt.  Het soorttoevoegsel altissima is de overtreffende trap van altus = hoog (Latijn) en betekent hoogste.

MW

Fotowandeling in zwart-wit 16/6/12

Even nostalgisch doen: oude foto’s bekijken op de Jaarring. Kan dat dan? Jazeker ! Sinds 18 april 2012 is het centrum van Zoetermeer  verrijkt met borden waarop foto’s en ansichten uit het verleden staan uitvergroot.

Op de plek waar de fotograaf van toen ongeveer moet  hebben gestaan vindt u een fotobord. Hierop ziet u een zwart-witte of bruinwitte (sepia) foto van de plek waar u vanaf dat punt ook in het echt naar kijkt en een QR-code. Dat is zo’n vierkantje met een onregelmatig raster van witte en zwarte vierkantjes. Met een smartphone zijn deze blokjes te scannen en zo komt u bij informatie over de foto en wat daarop te zien is. Een verwijzing naar de brochure ‘Noord oost zuid west, thuis in Zoetermeer’ zult u dan ook te zien krijgen op het schermpje van uw telefoon. Dit boekje met vier voorgestelde wandelroutes langs de fotoborden is voor iedereen gratis te verkrijgen bij onder andere  ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat 7, waarvandaan de routes in alle windstreken  starten.

Jaarring 2011 is een wandelroute om de Grote Dobbe waarbij u een stuk van de Zoetermeerse Dorpsstaat en het begin van Vlamingstraat loopt. Op deze route kunt u van de nostalgische wandelroutes wel zes fotoborden ontdekken, veel plezier!

Klein Jantje

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24