Columns 2012

2012

Vlieg mee over de Grote Dobbe 21/7/12

De gedachte: ik wou dat ik kon vliegen, zweeft regelmatig door mijn hoofd. Wat moet het toch heerlijk zijn zonder er luchtziek van te worden één te zijn met de lucht en zo van hoog naar laag te kunnen en andersom. Ja, het is een verlangen dat ik al sinds mijn prille jeugd koester. Eh, … ik word inderdaad gauw wagen- en zeeziek en zelfs in een zweefvliegtuigje ben ik het al snel spuugzat. Met een wat jaloerse blik kijk ik dus naar vogels wiens natuur het is zich in het luchtruim te begeven.
‘Fietsen in vogelvlucht door groeikern Zoetermeer’ is een fietskaart en een tijdreisje in één die sinds eind mei 2012 dankzij Floravontuur promotie Zoetermeer gratis verkrijgbaar is. De aanleiding voor het maken van deze fietsroute is het feit dat het op 27 maart 2012 precies vijftig jaar geleden was dat Zoetermeer door Gedeputeerde Staten werd verzocht een structuurplan op te stellen voor een stad van 100.000 inwoners. Het 9000 inwoners tellende boterdorp zou de groeikern worden van de regio Den Haag! De fietskaart is geïllustreerd met luchtfoto’s. De route op de kaart raakt de Jaarring 2011 twee keer. Waar en hoe? Dat mag u zelf uitvogelen!

Klein Jantje

Zwarte els en de sigarenmakers 14/7/12

De zwarte els is een boom uit de familie van de berk. Zowel op berken als op elzen kunnen bladeren voorkomen die voor de onderste helft nog frisgroen zijn, maar waarvan de bovenste helft tot een bruin sigaarvormig zakje is samengevouwen. Dit is het werk van de berkenbladroller of sigarenmaker, een klein snuitkevertje. Het is een waar kunststukje dat precies volgens bepaalde regels van knippen, rollen en plakken tot stand komt. In het zakje deponeert het kevertje zijn eieren.
De zwarte els kan op veel plaatsen in Zoetermeer voorkomen, maar vooral op vochtige plekken. Aan veel waterkanten vestigen deze bomen zich spontaan.
In ons land wordt de zwarte els nogal eens geplant als windbreker rond boomgaarden en bollenvelden. Ook in Zoetermeer zijn er nog boomgaarden die door elzenhagen omringd zijn.
De els heeft wit hout dat na het zagen verandert in geelrood en later in roestrood. Men zag in dat roder worden het bloeden van de boom. In veel volksverhalen is de els daarom met ellendige gebeurtenissen verbonden.
De vruchtjes van de zwarte els zijn de groene of zwarte elzenpropjes, een soort kleine dennenappeltjes waarin zich tussen de schubben platte zaadjes bevinden. Een deel van het zaadje is met lucht gevuld waardoor ze zich gemakkelijk door het water laten verspreiden.

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24