Columns 2012

2012

Bronzen beet 4/8/12

Een vers gebakken visje kan zo lekker zijn. Nog warm aan de kraam op de markt, mmm… Of wat dacht u van zo’n moot verse zalm? De vroegste bewoners van Zoetermeer en Zegwaart leefden van de visvangst. In de negentiende eeuw waren er voor de Oude Kerk in de Dorpsstraat visbanken. Daar kwamen scheepjes aan en er werd vis verkocht.
Even een ommetje naar nu. Het is vakantietijd en zodoende was ik een dagje in Leiden. Bezocht een lieve tante en Naturalis en ging met dochters, zus en man uit eten. Na het dinertje kochten we toe nog een ijsje bij een ijssalon. Helemaal voldaan liepen we op ons gemak terug naar de auto die op de Kaasmarkt geparkeerd stond. Onderweg over de Vismarkt, bij (ik dacht) de Karnemelksebrug kwam ik plotseling een bekende tegen. Althans, dat leek zo. Het ‘bekende’ blijkt een visverkoper van brons! Een beeld van Gerard Brouwer. Het beeld ‘Welkom’ van het elkaar omhelzende koppel op de Zoetermeerse markt is van dezelfde maker. Wat grappig zeg, dat die Zoetermeerse Jaarring eigenlijk veel groter is dan het rondje om de Grote Dobbe!

Klein Jantje

Eikenprocessierups veroorzaakt algehele malaise 29/7/12

Neem de waarschuwingslinten met de tekst “Pas op!! Eikenprocessierups!! “serieus, want het maken van de foto bij deze column leverde de volgende klachten op: slapeloosheid, koorts en algehele malaise.
Op de rug van de rups zitten naast gewone lange witte haren ook brandharen. Deze brandharen hebben een pijlvorm met weerhaakjes en kunnen bij aanraking afgeschoten worden door de rups. Zij zijn een verdedigingsmechanisme tegen mogelijke belagers zoals vogels. Tijdens een rupsenplaag zweven de haren door de lucht en veroorzaken bij mensen huidirritaties en andere klachten.
Het zijn rupsen van een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder, die zijn eieren in de zomer afzet in de toppen van eikenbomen. Na overwinteren komen de eieren in het daarop volgende voorjaar uit, vlak voor het verschijnen van de eerste bladeren. ’s Avonds gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel. Bomen die zijn aangetast door de eikenprocessierups zijn soms helemaal kaalgevreten.
Sinds de eerste waarneming van rupsen in Noord-Brabant in 1991, breidt de eikenprocessierups zich gestaag uit in noordelijke richting. Ook Zoetermeer heeft al een aantal jaren last van deze rups. De eikenprocessierups houdt van warmte en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Europa. Daarom schrijft men de toename toe aan de warmere zomers in de afgelopen decennia.

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24