Columns 2012

2012

Ondersteboven 29/12/12

Aan het eind van het jaar kijk ik altijd terug naar wat er zoal gebeurde het afgelopen jaar. Er gebeurde zoveel, maar wat is me bij gebleven? Terugblikken, mezelf herijken en vol goede moed verder naar het volgende jaar. Zo tussen kerst en oud en nieuw voel ik me een beetje ‘ondersteboven’. Ik weet dat dát gevoel weer weg is na de feestdagen en dat ik dan nieuwe energie heb om er vol voor te gaan in het nieuwe jaar.
Anno nu herijken we onszelf tijdens een groene kerst(vakantie), niet er g toch? Nou ja, ik hou ondanks de kou die daarbij hoort, van helder winters weer. Ik hou van die spiegelgladde donkere ijsvloeren die het natte Hollandse landschap doen veranderen in een sprookjesachtige wereld. Het is nu al een tijdje erg nat en grijs in Nederland en ook in het Zoetermeerse. Gemalen draaien op vol vermogen om al het water in de weteringen, vijvers en sloten op peil te houden. Op de foto, die ik begin december maakte, is een wolkenspiegeling in de Elleboogse wetering te zien. De lucht leek toen hoogzwanger van al het water dat de afgelopen weken is gevallen. Wat een prachtig beeld. Daar blijf ik ondersteboven van.

Goede jaarwisseling!

kleinjantje

Tijd van het jaar 22/12/12

Het jaar loopt ten einde, maar de aarde is er nog. Nieuw Zeeland heeft de wereld al laten weten er ook nog te zijn. Fijn, want daar woont een nichtje, de natuur is er zo prachtig, de Lord of the Rings en The Hobbit werden er gedraaid. Ook fijn dat wij er dan vermoedelijk enigszins gerust op kunnen zijn ook te blijven bestaan… Wat doet tijd merkwaardige dingen met je. Het hele jaar voelt omgevlogen, alle tijd die ik dacht te kunnen besteden aan allerlei zaken – die ik in mijn voornemens echt heel belangrijk vond om te doen – bleek er niet te zijn. Toch heb ik – terugkijkend – heel veel wel voor elkaar gekregen. Nee, ik ben niet ontevreden over dit jaar. Maar er gebeurt heel wat waar ik helemaal niet blij mee ben. En ook de toon wordt somberder. Ik lees de kranten en kijk naar de nieuwsberichten en zie en hoor om mij heen de verhalen. Ze lijken soms te loodzwaar om er beweging in te krijgen of ze om te buigen in een andere richting. De vraag is wat ik hieraan heb gedaan of bijgedragen om te verbeteren. Kan ik het nog goedmaken met een bijdrage aan Serious Request? Kan ik nog even snel enkele mensen bezoeken voor het einde van het jaar? Iedereen veel goeds wensen voor de Kerstdagen en vooral voor een voorspoedig Nieuwjaar? Ik wens het natuurlijk ook u allemaal van harte toe. En daarna? Wat ga ik doen? Doemdenken of Doen denken? U hoort het volgend jaar!

MW

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24