Columns 2011

2011

Het beeld van 2011 31/12/11

Waar ben je bang voor is de titel van het beeld van Dicky Brand op de Londenstraat, een beeld dat lijkt weg te rennen. Ergens vandaan… ergens naartoe. De afgelopen maanden heb ik meer dan ooit dit beeld goed bestudeerd. Het is een abstracte vorm die ik in mijn fantasie direct wil herleiden tot iets herkenbaars. Het doet me denken aan een wegspringende haas. Zou dit het beeld van 2011 kunnen zijn?
Waar ben je bang voor? Waar ben ik bang voor?
Overal heerst onzekerheid, onduidelijkheid, angst voor je boven het hoofd groeiende problemen. Je wilt er het liefst voor wegvluchten, maar waar naar toe? Naar huis met je hoofd onder de dekens? Je terugtrekken op je eigen eilandje met je eigen vertrouwde clubje om je heen?
Waar is de nieuwsgierigheid? Waar de verbeelding? Beelden zijn vaak dragers van vragen, niet van zekerheden. Daarmee kan de bange haas tegelijkertijd een springende, spelende haas zijn die zijn nieuwsgierigheid nooit verliest. Het kan ook een rood bootje op de blauwe zee zijn, of eenvoudigweg een rode en blauwe vorm. Dat is misschien wel een prettig prikkelende gedachte voor 2012.

MW

Een boom met licht 24/12/11

Kerstmis begon al vroeg dit jaar. We vieren dat het buiten opnieuw lichter gaat worden. We halen bomen in huis of maken kerststukken, zetten een kerststal of versieren wat met ballen, kaarsjes en lichtsnoeren. Aan de Dorpsstraat 51 leek het in november al een beetje kerst. Binnen in het Infopunt Jaarringen brandden waxinelichtjes. Met een informatietafel van Staatsbosbeheer, de Stichting Bomen over Leven en het Mobiel Museum, dat natuur als startpunt voor kunst neemt, was het groen letterlijk en figuurlijk naar binnen gehaald. Buiten op de jaarring vonden we twee nieuwe lichtbronnen. Op het Nicolaasplein, geleidt daglicht, in met water gevulde petflessen in een aarden huisje in de vorm van een Trilobiet (fossiele reuze pissenbed) gebouwd van takken en jute met leem op een kar van Ludy Feyen. Op het Marseillepad, vier ledlampen, in de vorm van stenen van Daan Roosegaarde. Het lijken twee onvergelijkbare kunstwerken. Combine vraagt aandacht voor onze natuur, is de boom. Lees: de natuur, een boom dat ben jij. Interactief Lichtlandschap nodigt iedereen uit van licht te genieten. Licht dat tot leven komt en anders kleurt bij dichte toenadering of aanraking van de stenen. Lees: licht dat maak jij. Aandacht geven en genieten dus. Vrolijk Kerstfeest!

klein jantje

Pages: 1 2